Wat is acne en hoe kom je er vanaf?

Acne is een veelvoorkomend, vervelend huidprobleem waarbij de talgklieren verstopt en/of ontstoken raken. Er bestaan verschillende vormen acne. Je kunt er last van hebben op het gezicht (acne vulgaris) maar ook elders op het lichaam of in de lichaamsplooien (acne ectopica/hidradenitis suppurativa). Acne komt het meest voor bij jongeren rond de puberteit maar er bestaan ook vormen van acne die ontstaan op latere leeftijd. Een heftige vorm van acne is acne conglobata. Dit zijn pijnlijke rode bulten in de huid en dit komt voornamelijk voor bij mannen. De acne zit vooral op de nek, rug of schouders, maar ook op de borst kan het voorkomen. Deze vorm van acne laat ook vaak littekens achter. Bijna iedereen heeft wel eens een lichte vorm van acne gehad en kan zich goed voorstellen hoe cosmetisch storend het is.



Hoe ontstaat acne?


Acne kan veroorzaakt worden door genetische factoren, hormonale factoren, psychologische stress, omgevingsfactoren of het gebruik van verkeerde cosmetische producten. Soms kan de oorzaak van acne niet worden achterhaald of zijn er meerdere factoren die het veroorzaken.
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne. De talgklieren maken meer talg aan dan normaal waardoor de huid vet aanvoelt en de poriën verstopt raken. De huid is daarnaast vaak verdikt omdat de dode huidcellen niet goed kunnen afschilferen. Als een porie verstopt raakt maar er wordt wel steeds nieuw talg geproduceerd, dan knapt de porie van binnen en kunnen er bacteriën bij komen. Dit leidt tot een rode, pijnlijke ontsteking.
Acnelittekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan. Typerende acnelittekens zijn diepe putjes, die vooral in het gezicht als cosmetisch storend worden ervaren. Littekens verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf. 


Hoe kan ik mijn acne behandelen?

Om acne zo goed mogelijk te behandelen, vindt er eerst een vrijblijvend intakegesprek plaatst waarbij de huidtherapeut bekijkt van welk type acne er sprake is. Zij stelt in overleg met jou een persoonlijk behandelplan op en geeft aan welke behandeling het meest geschikt is. De acne behandelingen zijn gericht op de twee hoofdoorzaken van acne: de verdikte huid en de verstoppingen van de poriën.

Een ander vervelend probleem is het ontstaan van littekens na acne. Ook hiervoor hebben wij diverse geschikte behandelmethoden.
Hieronder een kort overzicht van de verschillende acnebehandelingen:

Basis acnebehandeling
De huidtherapeut reinigt de huid met hoogwaardige reinigingsproducten en verwijdert de onzuiverheden met behulp van een speciale techniek. Hiernaast geven we adviezen om de huid zo goed mogelijk te verzorgen.

Huidtherapeutische medische peeling
Een medische peeling (ook wel chemische peeling genoemd) zoals de fruitzuurpeeling, TCA peeling of AHA peeling zorgt voor een diepe reiniging van de poriën. Ook versnellen de actieve ingrediënten van de peeling het afschilferingsproces van de huid. Daarnaast voorkom je met een medische peeling het ontstaan van nieuwe verstoppingen. Wij hebben voor ieder huidtype een geschikte medische peeling. 

Hoe kan ik mijn acnelittekens behandelen?


Littekens die ontstaan na acne worden vaak als cosmetisch storend ervaren en vaak kom je er niet vanzelf vanaf. Onze huidtherapeuten kunnen acnelittekens, rode vlekjes en donkere plekken na acne goed behandelen door middel van laserbehandelingen. De laser maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor de huid gestimuleerd wordt zich te vernieuwen. Door de aanmaak van nieuw collageen en elastine worden acnelittekens vanuit de bodem opgevuld. Hierdoor zullen ze veel minder zichtbaar zijn of compleet verdwijnen en krijg je er een mooie, egale huid voor terug.
Ook de roodheid die na acne nog zichtbaar kan zijn, kunnen we door middel van laserbehandelingen een stuk verminderen of compleet verwijderen. 


Worden acnebehandelingen vergoed door de zorgverzekeraar?


Cosmetique Totale is erkend door alle zorgverzekeraars in Nederland. Onze huidtherapeuten werken met medische apparatuur en dermatologisch geteste producten. Een acnebehandeling wordt in de meeste gevallen daarom vergoed. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis.

Disclaimer
Resultaten zijn afhankelijk van diverse persoonlijke factoren en verschillen per persoon waardoor garantie niet mogelijk is. Laat je daarom altijd goed informeren bij de specialist over de verschillende behandelmethodes en je verwachtingspatroon.

Maak een afspraak voor een gratis informatief consult! 085 902 20 80 of 0118-410141.